• Μέλι & Κανέλα: Ένας εκρηκτικός συνδυασμός!
  • Βάλτε το "φυτό της αθανασίας" στη ζωή σας
  • Λεμονόνερο: Θωρακίστε τον οργανισμό σας με το ισχυρότερο «φυσικό» όπλο
  • Μανιτάρια : Οι μυστικοί «μαγικοί» λιποδιαλύτες
  • Αλάτι Ιμαλαΐων : Ένας πανίσχυρος θησαυρός στο πιάτο μας!
  • Μυρωδιές που .. θεραπεύουν!
  • Η νέα μανία του CrossFit ήρθε και ...σαρώνει!
  • Κανέλα .. Το μπαχαρικό της ομορφιάς
  • Μισοάδειο Vs Μισοάδειο… Εσείς διαλέγετε!
  • Επικίνδυνες τροφές για τους μικρούς μας φίλους
  • Ρόδι : 12+1 λόγοι για να το λατρέψετε!
  • 10 εύκολα tips για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στη ζάχαρη
  • Λεβάντα: Αρωματική και ιαματική
  • Προσοχή στις «ένοχες» σαλάτες!
  • Μπαχαρικά-προστάτες της υγείας μας
  • Βότκα : Μην τη πιείτε.. χρησιμοποιήστε τη!
  • Μαγιονέζα: Το πιο ... νόστιμο καλλυντικό σας!
  • Τα δώρα της φύσης : 11 βότανα για αδυνάτισμα!
  • 6 τροφές που θα σε κάνουν να μοιάζεις Θεά!
  • Μέλι το θαυματουργό!
  • Λάδι ελιάς: Ευλογημένο και.. αρωματικό!
  • 11 Μύθοι για τη σοκολάτα καταρρέουν!

Tapas bars..αλά ελληνικά!

Αρχικά γνωρίσαμε τα tapas bars σαν μικρούς χώρους που συγκέντρωναν τις παρέες γύρω από πολλά μικρά πιάτα με ισπανικές κατά κύριο λόγο νοστιμιές , ενώ επάνω στο τραπέζι υπήρχε απαραιτήτως μια κανάτα σανγκρία. Αργότερα τα σκήπτρα πήραν τα μεζεδοπωλεία, που έφερναν στο τραπέζι κι αυτά μικρά πιατάκια, για να συνοδεύουν το χύμα κρασί, το τσίπουρο ή το ούζο της παρέας. Σήμερα η μόδα επιτάσσει κάτι διαφορετικό:

αγαπημένα στέκια ετοιμάζουν ειδικά mini menus, πολλοί τα ονομάζουν tapas, τα οποία είτε σαν bar menu, είτε συνοδευτικά για τα κοκτέιλ τους , ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν μικρά, οικονομικά γεύματα που θα τραβήξουν περισσότερο κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ας γνωρίσουμε μερικά από τα αγαπημένα στέκια που αγαπούν τα .. ελληνικά tapas!

 
Mono Restaurant
Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, τηλ.: 210 3226711


Ένα πανέμορφο μικρό στέκι στην Πλάκα, με πέτρινους τοίχους, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και ενδιαφέρουσες διακοσμητικές λεπτομέρειες, το Mono Restaurant διαθέτει εκτός από το κανονικό a la carte μενού του, και ένα μενού με tapas α λα ελληνικά, χωρισμέναανά κατηγορία τιμής. Έτσι με 2,5€  ανά έδεσμα απολαμβάνουμε ντάκο, ρεβύθια, πιπεριές γεμιστές ή πατάτες με πάπρικα, με 4€  τάρτα κολοκυθιού, μύδια αχνιστά, λουκάνικο με λάχανο ή μανιτάρια με χαλούμι, ενώ με 5€ το κάθε πιατάκι παραγγέλνουμε γαρίδες ψητές, φτερούγες κοτόπουλο, μοσχαράκι κοκκινιστό, σπετσοφάι ή χταπόδι κρασάτο. Και όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί από την εξαιρετική λίστα τους –που διατίθεται ολόκληρη και σε ποτήρια– σε τιμές που ξεκινούν από 2,5€.


Lolita’s
Δωριέων 26, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 211 4013574

Το γνωρίσαμε πέρυσι σαν mezze bar και ήταν από τα πρώτα στέκια που άνοιξε το δρόμο των tapas bar α λα ελληνικά . Πολύχρωμο και παρεΐστικο, στο στέκι των Άνω Πετραλώνων τα πιατάκια του είναι αυστηρά και μόνο «της μέσης» και περιλαμβάνουν νοστιμιές όπως baby πατάτες με τη φλούδα τους σε δεντρολίβανο, μίνι hot dog με καραμελωμένα κρεμμύδια, φάβα με νούμπουλο Κέρκυρας, ταλαγάνι σε πιτούλες και πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλο. Οι τιμές ξεκινούν από 2,80€ το πιατάκι και ανεβαίνουν στα 7-8€ για τα μεγαλύτερα πιάτα. Για πλήρες γεύμα μιας παρέας τεσσάρων ατόμων με κρασί, θα υπολογίσετε περίπου 15€ το άτομο

Cinco
Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643603


 

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες, και έγινε σχεδόν εν μία νυκτί μία από τις δημοφιλέστερες διευθύνσεις της Αθήνας –αυτό σημαίνει ότι χωρίς κράτηση δεν πάτε πουθενά. Ο χώρος είναι πανέμορφος, πολύχρωμος και με έντονα στοιχεία του βιομηχανικού design να συνδυάζονται τέλεια με έντονες πινελιές χρώματος. Το μενού του αποτελούν κατ’ αποκλειστικότητα «πειραγμένα» tapas, όπως πικάντικες πιπεριές jalapenos βουτηγμένες σε σοκολάτα Valrhona και λεμονοθύμαρο, patatas bravas με πικάντικη σάλτσα και αγιολί, άγρια μανιτάρια με κίτρινη κολοκύθα και βάσκικο τυρί idiazabal, γαρίδες μαριναρισμένες σε εσπεριδοειδή με παντζαρόφυλλα, ζελέ πορτοκάλι και μους σπαραγγιού και κιτρινόπτερος τόνος tataki με πικάντικη βινεγκρέτ. Το μεγάλο του όμως μειονέκτημα είναι οι τιμές, που δεν ανταποκρίνονται στην φιλοσοφία ενός κλασικού tapas bar: τα πιατάκια ξεκινούν από 7,5€, ενώ ο τελικός λογαριασμός θα κυμαίνεται στα 20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. 

Πικ-Νικ
Πλατεία Ν. Πλαστήρα 1, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8077501



Ανήκει στην κατηγορία του food bar, πράγμα που σημαίνει ότι το μενού του φαγητού κινείται γύρω από τα ποτά και όχι το ανάποδο. Με άλλα λόγια, εδώ συνοδεύετε το (εξαιρετικό) κοκτέιλ σας με μεζεδάκια και όχι το φαγητό σας με κάποιο ποτό. Στο πανέμορφο, χρωματιστό και έθνικ εσωτερικό του θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, σις κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί με καρύκευμα που μοσχοβολά κύμινο, κοτόπουλο satay με πολύ αρωματική σάλτσα φιστικιού, ινδικό κοτόπουλο tandoori με μπαχαρικά, και μελωμένο πιλάφι biriyani, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, υπέροχο χούμους και παντζάρια φούρνου με πορτοκάλι και κόλιαντρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10€ το άτομο –χωρίς να υπολογίζουμε τα κοκτέιλ, που κυμαίνονται στα 8-9€.

Svejk
Ρουμπέση 6, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9018389


Το πολύ γνωστό τσέχικο εστιατόριο στο Νέο Κόσμο, απέκτησε την δική του μπυραρία στο ισόγειο, και εμπλούτισε το μενού της με μικρά πιατάκια, για να συνοδεύουμε τις μπύρες μας. Ξεχωρίσαμε από αυτά τα μίνι σνίτσελ, τα πικάντικα λουκάνικα που σερβίρονται με μια λαχταριστή σως, το τυρί πανέ με ταταρέζικη σάλτσα, και το… κεφτεδολουκάνικο που λέγεται μιτσό, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 0,90€ το τεμάχιο. Φυσικά, όλα αυτά τα συνοδεύεται με αυθεντική τσέχικη μπύρα, και ο λογαριασμός καταλήγει να μην ξεπερνά τα 10€ το άτομο.

Αλεξάνδρα
Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6450345



Η κλασική κι αγαπημένη μπυραρία στο Πάρκο Παναθήναια εμπλούτισε πριν από λίγο καιρό το μενού της με μικρά μεζεδάκια μπύρας, τα οποία κοστίζουν μόλις 3€ έκαστο: Σαλάτα φακές με καλαμπόκι, κόκκινες πιπεριές και φρέσκο κόλιανδρο, μανιτάρια σνίτσελ, Μπρουσκέτα Ζακύνθου με χωριάτικο ψωμί στα κάρβουνα, φρέσκια ντομάτα, κάπαρη και γαύρο μαρινάτο, σουβλάκι κοτόπουλο στη σχάρα μαριναρισμένο σε γλυκόξυνη sauce και μοσχολέμονο, μπιφτεκάκια στη σχάρα με τσιγγάνικη sauce και γερμανικό λουκάνικο burewurst ψητό στη σχάρα. Ιδανική λύση για τις ώρες εκείνες που θέλεις απλώς να συνοδεύσεις την μπύρα σου με ένα μεζεδάκι, και όχι να φας μια ολόκληρη ποικιλία λουκάνικων. Εννοείται, βέβαια, πως για τους πεινασμένους της παρέας ισχύει κανονικά και το «μεγάλο» μενού.

One Off
Κρήνης 2, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 8077171



Άλλο ένα ανανεωμένο στέκι στην ανερχόμενη πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, το One Off είναι ένα όμορφο μπιστρό με ανοιχτή κουζίνα, έναν κατάλογο γεμάτο tapas και ωραία rock tunes στα ηχεία. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται οι καπνιστές σαρδέλες, που έρχονται επάνω σε… φλεγόμενες πευκοβελόνες, ο μπακαλιάρος με σάλτσα αγιολί, το σουβλάκι κοτόπουλο με γραβιέρα και κόκκινη πιπεριά, η ψητή φέτα με ελιές, ντομάτα confit και φρέσκο κρεμμυδάκι και οι πεντανόστιμες πατάτες φούρνου. Τα πιατάκια κοστίζουν από 2€ μέχρι 6,50€ έκαστο, ενώ η παρέα χορταίνει άνετα με περίπου 15€ το άτομο, συνοδεία κρασιού.

Ρακί Μεζέ
Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9429027



Το γνωστό κι αγαπημένο «Καστελλόριζο» μεταμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα σε ένα θαλασσινό μεζεδοπωλείο με τα όλα του. Στο μενού φιγουράρουν νοστιμιές όπως ουρά πεσκανδρίτσας, καλαμαράκια σκορδάτα, κυδώνια με κρούστα μυρωδικών, μύδια αχνιστά πολίτικα, τσίρος με πικάντικο μείγμα πράσινης ελιάς, σκουμπρί καπνιστό με πράσινες τηγανιτές ντομάτες και μυδοπίλαφο ριζότο. Οι τιμές του κάθε πιάτου κυμαίνονται από 3€ έως 9€. Σημειώστε και την best price λύση του μενού της παρέας, με εφτά πιατάκια συν όσο κρασί ή ρακή αντέχετε να πιείτε, με μόλις 13€ το άτομο.

Tsipoutapas
Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210 2828848



Το στέκι της Μεταμόρφωσης αγαπάει το τσίπουρο, και το δηλώνει ήδη από το όνομά του. Συνοδεύει, δε, το χειμωνιάτικο απόσταγμα με μεζεδάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Λευκαδίτικες φακές με σαρδέλες και φρέσκο κρεμμυδάκι, μπακαλιάρο με καυτερή πιπεριά και ντομάτα, αμπελοβλάσταρα, καλαμάκι με σουτζούκι και ψητό χαλούμι, σαγανάκι με καπνιστό βουβαλίσιο κρέας και τυρί από την Τήνο, και… τουρσί σταφύλι. Την εικόνα συμπληρώνει το κατακόκκινο ταβάνι, που κάνει ωραία αντίθεση με τους πέτρινους τοίχους του κτιρίου που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, εννοείται συνοδεία τσίπουρου

Apsendi
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 & Σερρών, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6717890



Είναι bar, είναι ταυτόχρονα και restaurant, βρίσκεται χρόνια στο πόστο του στη Λεωφόρο Κηφισίας, και σερβίρει ένα πολυσυλλεκτικό μενού που πρόσφατα ανανεώθηκε για να συμπεριλάβει μικρά πιατάκια μπαρίστικης λογικής, για να συνοδεύουμε τα ωραία κοκτέιλ μας. Τα πιατάκια περιλαμβάνουν γεύσεις όπως μίνι μπρουσκέτες με καπνιστό ταρτάρ σολομού, sour cream, wasabi σως και σχοινόπρασσο, κοτόπουλο σουβλάκι με σάλτσα teriyaki, φακές με ψιλοκομμένα λαχανικά και ισπανικό λουκάνικο chorizo, χοιρινό με μέλι, σόγια, τζίντζερ, κόκκινες πιπεριές σερβιρισμένο σε ανανά και φιλέτο κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα με κουρκουμά, άνηθο και καψαλισμένη μπαγκέτα. Πολλά από αυτά διατίθενται με το τεμάχιο, σε τιμές που ξεκινούν από 1,40€ ενώ σε μερίδα οι τιμές τους κυμαίνονται στα 5-6,5€. Τη λογική του small menu συμπληρώνουν τέσσερα μίνι κοκτέιλ, που δεν ξεπερνούν τα 5€ έκαστο.

 

Joomla! meta tags